Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Wednesday, December 28, 2011

Minggu ke 5 CDCS...

Minggu lepas aku adalah pemenang cabaran turun paling banyak dalam seminggu...hadiahnya adalah VCD senaman sumbangan kak Zel..terima kasih kak in advance..Aku bagi kak Zel alamat kg sebab umah aku dok ni takder org...semua gi keje kan ..kakzel mesti antar bungkusan...bagi alamat kampung mak aku confirm ada kat umah...mesti terkejut dia dapat hadiah misteri nanti...

So untuk minggu nih takder penurunan..sibbaik takder kenaikan...aku just timbang kat kampung jer pakai timbang deqla...lupa plak nak snap gambo...ari isnin kan cuti,,so aku update pada ari selasa..padehal berat timbang masa ari ahad...dah tak turun berat...ukur lilit badan pun tak amik...sabo jer la...

So minggu nih last chance diet utk CDCS...tinggal lagi beberapa hari jer...ari jumaat aku cuti plak tuh...Adoyai caner nih....aku redha jer lar walau berapa pun berat aku...calon2 pemenang dah nampak dah...kalo berat aku turun tak banyak this week takder harapan lar nampaknya nak menang....tapi takper yg penting aku berjaya kurang sedikit berat badan sepanjang contest nih...harap2 tak kembali naik ke angka 78.0kg...latest berat aku 74.1kg....nak ke 73 tuh bukannyer senang apatah lagi nak ke angka 69...huhuhu...

So strategi aku minggu nih...
teruskan diet seperti biasa tanpa putus asa...chewah...pheewiitt...

tak sabar nak pakai baju 1st day CDCS arituh...nak tengok ada perbezaan ketara tak bila dah turun nak dekat 4 kg nih...ntah2 sama jer...huhuhu...

2nd week CDCS

gambar pagi tadi...
cam takder beza jer...



perbezaan paling ketara sejak berat aku bertukar dari 83 ke 74 nih...
1. dah boleh pakai cincin kawen
2. dah boleh garu blakang dengan senang hati..slama nih tangan tak sampai mungkin sebab lemak yg terkumpul kat lengan menghalang capaian tangan
3. dah boleh pakai baju lama yg slama ni disimpan dalam lemari pasal dah sendat
4. parut2 di muka berkurangan sebab banyak minum air masak
5. tu jer lar kot...

Thursday, December 22, 2011

Balik kampung lagi utk bulan Dis 2011...

Memang dah jadi rutin untuk aku balik kampung menjengok mak ngan abah sambil beri sedikit duit blanja buat mereka...dari aku blajar kat segamat dulu sampai lar dah kawen nih...aktiviti wajib setiap bulan nih tetap diteruskan melainkan ada perkara yg tak dapat dielakkan baru lar aku postpone ke minggu seterusnya...

tapi kepulangan kali nih lebih bermakna sebab adikku sedang berpantang di kampung...anak sedara pun ada skali...tu yg rasa hepi lain macam...heheh...tapi hepi2 pun diet kena jaga gak...takut ke laut..nak2 lak skang nih tengah meriah dgn musim manggis, langsat dan rambutan...adoyai...dugaan berat tuh...walaupun hanyalah buah tp kalo dah makan sekilo setiap jenis tak ker mudarat tuh...

So aku plan nak makan sekadar untuk merasa SAHAJA dan bukannya MELANTAK....
Dulu aku tak brapa kisah sangat buah2an tempatan nih pasal aku lebih teringinkan buah oversea macam anggur dan epal...tp sejak dok "key ell" nih, biasa sgt dah ngan anggur dan epal...maka buah2an yg dpt bermusim nih jadi sedap sangat di tekak ku...bukan itu sajer yg aku risaukan..masakan sodap omak juga tak terkecuali...

Almaklumlah skali sebulan balik mak mesti masak makanan kegemaran kiter....bukan makan spesel sgt pun...biasa2 jer tp sebab mak yg masak terus jadi sedap giler...mak nih kalo masak telur dadar pun sedap dia lain macam...air tangan seorang ibu kan....harap2 ler anak aku jua suka masakanku...

tapi tu lar...bila balik kampung susah sket lar nak jaga diet...tak makan kang kecik ati plak org tua tuh kan...jadi TERPAKSA lar makan...huhuh..dan berat badan pun TERPAKSA lar dinaikkan..huhuhu lagi...

ni menu simple masa bercuti...udang goreng tepung, sayur campur, sambal ikan bilis dan tauhu goreng kurang bijak

ni menu bekal minggu lepas...daging kandar...yg tersembul tu adalah udang...tu utk sikecik sebab dia tak suka daging

ikan cencaru sumbat sambal

nampak dia nyer sepit rambut..tu sepit baju yer...celah mana ntah dia letak getah rambut dia...

menu bekal: sayur campur meriah berudang



Kalo ari keje aku masak 2 lauk...satu lauk ikut resepi yg lagi satu slalunya sayur ikut resepi dlm kepala otak...kekadang tak masak pun...aku beli kat pasar malam jer...kalo ari minggu baru lar aku masak yg susah2 sket dan spesel.....tp kalo ari minggu tinggal berdua jer ngan sibudak kecik nih aku masak yg simple2 jer...ikut tekak aku tp disesuaikan dgn kegemaran si kecik...hb aku nih suka masakan yg ada kuah2 ..bila dia ada keje kat luar, maka masa ni lar aku masak makanan kegemaran aku...seperti...
udang goreng cili api bersama bawang.....
dan

kacang buncis goreng ngan fish cake....makan dgn nasik panas2....pergh....layan....



Sunday, December 18, 2011

4th week CDCS...

tinggal lagi 12 hari CDCS...cepatnya masa berlalu...ada 2 kali timbangan lagi sebelum pemenang cabaran ini dinobatkan...Aku diantara pensponsor hadiah pemenang..aku berhasrat nak bagi 2 hadiah berupa barangan avon kepada pemenang
1. berat turun paling banyak
2. LWP tertinggi

Selain tu kalo aku capai target turun melepasi angka 7, aku pun berhasrat nak rewardkan diri sendiri hadiah...apa hadiahnya tak terfikir lagi...yg pastinya bukan barang Avon...huhuhu...

Apa2pun untuk update berat minggu ini, beratku turun menjadi 74.1kg menyaksikan penurunan lagi 1.3kg...Syukur Alhamdulillah..hanya itu yg mampu aku katakan...walaupun dari ari khamis hingga sabtu saban malam aku keluar gi Alamanda...aku kuatkan semangat utk tidak makan malam....cuma ari sabtu terkantoi pasal gi umah makcik hb...diorang jamu bihun sup...segan plak nak menolak....


Dan seperti biasa untuk minggu nih aku berhasrat nak straight on diet sampai lar ari jumaat...sebab ari sabtu aku nak balik kampung...pepaham jer lar kalo dah balik kampung dimusim buah nih...langsat, rambutan, manggis, durian kat luar tingkap jer...potensi untuk disumbat kedalam mulut secara sengaja tu adalah sangat munasabah...oleh itu aku nak turunkan seberapa banyak lemak dalam 5 ari ni so weekend nanti aku leh lar merasa meriah sket makan2 tanpa rasa bersalah...heheh

sepanjang CDCS nih aku dah kurangkan berat sebanyak 3.9kg...ada lagi 4.1kg nak kena kurangkan bg membolehkan aku mereward diri sendiri...alahai macam tak tercapai jer rasanya...tp takper aku akan cuba..kalo tak capai target pun sekurang2 nya aku dpt lost weight sepanjang cabaran nih...

Dan seperti biasa juga gambar timbangan takder...sebab card reader tak beli lagi....arini dah gaji mungkin petang kang aku beli...

Update on 21 Dis: Aku amik dah gambar timbangan tp mungkin terdelete...jenuh mencarik takder...so upload pic jer lar ek....ni aku nak bagi tips bergambar yang mempengaruhi rupa paras kiter...


gambar pandangan depan (nampak biasa)

pandangan dari atas (nampak kurus sket sebab dagu nampak runcing)

dari pandangan bawah (nampak lapisan dagu sket lagi)

see...bagaiman cara bergambar yg membuatkan kiter nampak berlainan sedangkan gambar diambil pada hari yg sama...takkan dan2 tu gemuk dan kurus balik...kekadang kiter argue apsal dalam gambar aku nampak gemuk yer padehal badan dah susut sket...teknik mengambil gambar tu sebenarnya...kalo rasa nak nampak halus, amik lar gambar dari pandangan atas...


ni bukan sesi menayang cincin emas yer...bukan jer untuk dijual beli tetapi cuba peratikan betul2 ada tak perbezaan dari segi saiz kedua2 cincin nih....


close up sket....nampak tak yg belah kiri lebih besar sket dari belah kanan...
yg kanan tuh cincin tunang aku suatu masa dulu...Disebabkan tak muat, aku simpan jer lar dan beli cincin lain yg lebih besar sket....sampai lar satu tahap cincin yg kedua ni pun aku takleh nak pakai...so simpan jer lar dua2,,,baru nih tergerak ati nak tengok balik cincin nih...skali terkejut bila dah muat cincin yg kiri tuh....
last week aku try plak yg kanan...muat jugak...yg belah kiri tuh pulak dah jadi longgar...so aku tak pakai lar yg kiri tuh sebab takut tercicir plak...

rupa2nya jari pun boleh kurus eh...
tu jer nak citer...heheh


Sunday, December 11, 2011

3rd week CDCS...

Sama jer tajuk aku tetiap minggu...heheh...seblom tuh nak wat pengakuan dulu...rasanya sampai ler aku beli card reader yg baru, then baru ler aku leh upload pic dlm blog dan fb...gambar memang meriah aku amik masuk phone tp sebab memory kad nih tak padan dgn card yg aku ada skang, maka aktiviti mengupload gambar terpaksa direhatkan buat sementara waktu...

renyah ler kalo nak bluetooth masuk phone hb pastu nak upload plak masuk blog sudahnya failed...aish...geramnya...dah lar phone dia touch screen...kang tersalah touch teruploada plak gambo seksa seksi...tak ker haru tuh...

Actually agak gigih gak aku berdiet utk minggu nih demi menebus kenaikan berat dosa minggu lepas...TETAPI dek kerana aktiviti tengok wayang yg berlangsung pada malam Jumaat dan berjimba ramba di icity pada malam sabtu....maka aku telah TERRRR makan malam...terorder secret recipe noodle tomyam kung (jumaat)...terorder megi goreng pedas dan terorder roti bakar kul 12 tgh malam sabtu...smalam gigihkan jugak diri control makan dan hasilnya timbang berat pagi nih...

beratku...

75.4kg.....gambar memang ada amik tp takleh upload...bila bleh upload aku akan update blk entri nih...
menyaksikan penurunan sebanyak 1.2kg....Alhamdulillah syukur....tp bila ukur lilit badan...ukuran adalah menten sama...

tapi kalo tak kantoi jumaat ngan sabtu tuh rasanya byk lagi berat aku turun.....huhuhu...

tapi takper...ada 3 sesi timbangan lagi...aku tanak dah target berat turun baper tiap minggu....wat sakit ati jer bila tak capai target...tagline aku skang....

"ASAL BERAT TURUN"

tak kira lar 100 gram ker 1 kg ker...yg penting turun....
jadi strategi untuk minggu nih, mentenkan strategi minggu lepas...nampak cam ok jer...

turun lagi 1.2kg

muka tetap bolattt

ni ler food diary aku...lengkap dengan tip2 kurus, menu makanan setiap hari, aktivit yg dibuat, berat timbangan dan ukurlilit badan...setiap hari seblom tido mesti update buku nih...



kekawan yg lain caner plak...harap2 ler turun dengan jayanya...

Sunday, December 4, 2011

2nd week CDCS....

Rasa cam malu jer nak updete...hehehe...seblom tuh nak bagi surat tunjuk sebab kenapa berat ku naik minggu nih

1. Dah diet elok dah sampai ler ari jumaat malam tuh, balik kampung sebab nak amik durian...memang plan tak makan malam tp takleh tahan tgk durian yg menggiurkan....tepat kul 11 malam ku telah menelan 5 ulas durian...

2. esoknya dlm kul 10 membaham lagi barang beberapa ulas...then gi makan rojak kat kuala pilah plak..pastu makan tengahhari kat pizza plak....pastu gi hospital klang tgk adindaku yg baru melahirkan baby...malam tuh makan lagi....mee goreng

3. ari ahad baru ler aku kembali diet seperti biasa tp sebab dah langgar pantang hampir 2 hari, berat naik balik...4 hari nyer diet dimusnahkan oleh 2 hari makan sesuka ati....ada tinggal sehari lagi nak cover balik mmg tak dapat ler...


dengan ini aku mengumumkan yg minggu ke 2 CDCS berat  ku naik 0.3kg....target nak turunkan 2.3kg....heheh...tp bila ukur lilit ada lar penurunan dekat bahagian dada sebanyak 0.4 inchi

gambar masih lagi tak dapat nak upload sebab hp baru nih aku tak reti nak bukak dia nyer memory kad...celah mana ntah letaknya.... takut terbarai hp nih aku kejekan....

So demi menebus minggu nih punya kenaikan berat, aku akan dok kat umah mendietkan diri sampai lar ari krismas nanti (balik kg)...tanak dah gi mana2....aku nih kalo dok kat umah dgn opis memang boleh control tp kalo dah keluar mmg susah sket...

masa aku gi KLIA tempohari utk amik simkad baru kat celcom centre, aku dah siap masak dinner dah kt umah...dh pesan dh kt hb tanak singgah makan kt mana2....skali si kecik nih terlompat2 nampak burger king...terus lar menyinggah...punya lar seksa jiwa dan raga tatkala melihat anak dan hb begitu berselera menikmati burger dan onion ring...yg aku nih menengok jer lar....sungguh sadis rasanya....



berat minggu ini naik 0.3kg

Tuesday, November 29, 2011

1st week CDCS.....timbangan pertama...

Ari ahad lepas aku timbang selepas 7 hari CDCS berlalu..menyaksikan penurunan 1.7kg dan 1.6 inchi....
Actually aku target turun 2.0kg seminggu supaya bila habis cabaran nih aku leh turun 12kg....heheh...

So sebagai denda aku akan cuba turunkan sehingga 2.3kg untuk minggu nih....ni dah ari ke 3 untuk minggu ke 2...ntah ler..masih ada 4 ari lagi...dah ler weekend nih nak balik kg...huhuhuhu...harap2 ler ada penurunan...utk 1st week nih ada sorang peserta yang berjaya turunkan sehingga 2.2kg iaitu Siti Jay ...tahniah buat beliau...

Gambar timbangan dan gambar badan tak dpt diupload kali nih sebab phone aku hilang...harap2 weekend ni aku leh upload gambar melalui phone baru...rasa cam tak best jer entry tak bergambar...bagaikan makan nasik takder lauk gitu...

untuk diet minggu ke 2 nih aku plan

1.nak lebihkan exercise hari petang....takut jap gi badan menggeleber plak bila semakin kurus...
2. lebihkan minum air jadi 4 liter sehari
3. control makan bila balik kampung...sebolehnya elakkan makan malam...

Monday, November 21, 2011

Balik kampung.....o.... balik kampung...

Smalam besday mak yg ke 55,,pepagi lgaku dah call nak wish besday...aku dpt tau yg durian dah mula gugur...aku pun mention ler kat hb terus dia ajak aku blk kg malam td gak...aku pun call mak bgtau nak blk..then singgah umah jap amik fariez dan batrisyia...kul 7.30 sampai kg...sempat ler aku maghrib kt sana...

sampai jer mkn durian dulu...aku pun mkn ler 5 ulas durian...hb ngan sikecik beria2 mkn...aku cover lagi...skali mak masak msk lemak pucuk paku dan udg grg...aduh...caner nih...terpaksa lar langgar jugak...
maka hari ke 2 CDCS telah kantoi mkn malam....huhuhu...

dahlar weekend nih nak gi kedah...confirm takleh nak diet punya...jap gi apa plak kata mak sedara hb kalo aku cover2 mkn...aish...tp takper aku akan cuba sedaya upaya utk kekalkan berat skang..tak turun pun takper asalkan jgn naik sgt......

part yg paling best bila mak tegur, diet ker skang? nampak susut sket dah...heheh.....suka...suka...


balik dari kg smalam aku tgk apsal kedai mamak cam meriah giler...rupa2nya mlm td final bola Malaysia lwn indo...slama nih aku tak pernah tgk bola pun...mlm td sesajer jer tgk...sibbaik menang..berbaloi aku tgk...tahniah buat harimau malaya...pg tadi bangun tido kemain letih badan rasa...hampir2 jer malas nk gi keje...tp mengenangkan keje yg berlambak, ku gagahkan diri gi keje...

Saturday, November 19, 2011

Cabaran bermula arini.....1st day

Dengan penuh bersemangat waja arini...lepas jer bangun tido dan melepaskan hajat segala aku terus naik scale....mmmm....angka permulaan yg agak baik...aku ada amik gambar tp aku cuma upload photo kat fb KMMK jer...aku tak bersedia lagi nak reveal berat aku skang....

lepas mandi semua dgn semangat nya aku pakai baju yg aku sajer beli size kecik sebab nak cabar diri utk make sure aku boleh pakai baju dan skirt nih satu ari nanti....dan...aku dah muat baju dan skirt tuh cuma sendat lagi ler...gambar aku upload esok kat opis....kat umah susah ler....

So, strategi aku adalah
1. wat diari makanan...catatkan setiap apa yg masuk kedalam mulut aku
2. control makan itu sudah semestinya
3. pastikan aerobik atleast 3x seminggu
4. kalo tak sempat aerobik aku akan wat keje rumah yg boleh keluarkan peluh
5. banyak bergerak dan minum air secukupnya

tu jer lar kot wat masa nih....aku harap leh jejak angka 6 menjelang tahun baru nanti...insyaAllah

Edit on 21/11/2011 @10.00am
bukan ni gambar yg dipertaruhkan...heheh...ni gambar gi kenduri last week...

ni baju dan kain yg bakal disarungkan...skirt nih aku beli tahun lepas...serius tak sangka tak muat...main beli jer kan...aku simpan ler...la ni aku nak try pakai...baju tu plak sajer beli masa sale kat PICC....pun tak muat...


mintak hb tolong amikkan pic nih...sebenarnya aku tak pernah amik gambar sebegini...
mata aku sepet sebab aku sakit mata....

meh cekak pinggang plak...

dari pandangan sisi....

berat akan aku update kat fb sajok....



20 hb bermula program baru....

Pagi esok aku akan timbang berat dan amik pic utk cabaran CDCS nih....
Cuma berat aku akan update kat fb wall KMMK jer...bukan apa segan lar pulak kalo org tau berat aku exactly....memadai yg aku ckp yg berat aku skang sama macam aku pregnantkan sibatrisyia 4 bulan....tp masa tuhb ada isi...yg nih isi lemak jer....huhuhu

so far sejak 34 hari aku start diet balik...berat aku dah turun 6.1kg....suka.... suka....harap menjelang awal tahun baru berat aku leh turun 12 kg lagi...aku target turun 2kg seminggu utk cabaran nih...

harap2 ler menjadi kenyataan...sehingga artikel nih ditulis baru ada 15 penyertaan....

So good luck kepada semua peserta.....

Yakin boleh

Monday, November 7, 2011

CDCS: Cabaran Diet Cuti Sekolah...

Saya memetik dari FB KMMK....

CABARAN DIET CUTI SEKOLAH TERBUKA KEPADA SESIAPA JUA YG BERMINAT UTK MENURUNKAN BERAT BADAN SEPANJANG CUTI SEKOLAH NI. SILA COPY  APA YG TERDAPAT PADA PESERTA NO. 1 DAN PASTE PADA NO. ANDA.... UPDATE MINGGUAN DIPERLUKAN..

**Tiada yuran penyertaan tp sebarang sponsor utk para pemenang amat2 dialukan,
**Wajib update berat mingguan di sini & di blog.
**Wajib menyertakan gambar timbangan berat pada timbangan permulaan & timbangan terakhir serta gambar2 sebelum & pada 1hb Nov 2012
**Sebarang perubahan akan dimaklumkan oleh penganjur yer..
**THE BEST OF LUCK TO ALL**

utk keterangan lanjut sila klik sini


Aku memang suka masuk2 contest cabaran nih...bukan apa nak mengharapkan sensorang cabar diri sendiri sudahnya jadi cabaran syok sendiri...heheh...

"40 Days diet" telah berakhir bersamaan dengan "cabaran turun 5kg sebulan" pada hari raya haji 6 nov lalu...menyaksikan penurunan sebanyak 3.9kg...

Skang ni aku nak join contest CDCS plak...contest nih bermula pada 20 Nov...arini 8 nov...ada lagi 12 hari nak menjelang bermula cabaran...tp aku tetap kena teruskan diet..takleh berenti...jap gi jadi cam after PDR aritu..penat jer aku diet sebulan...lepas raya naik balik...heheh...

mari kita semak sama2 apa syarat2nya

SYARAT2 CABARAN DIET CUTI SEKOLAH SESSI 2011....

1- Program akan bermula pada 20 Nov 2011 dan berakhir pada 1 Januari 2012. (6 minggu)

-ni takder masalah...boleh diikuti....6 minggu jer kan...aku target nak turun 2kg seminggu...menjadikan jumlahnya 12 kg...mampu ko????? sila jawab dalam ati

2- Yuran penyertaan = Takde. Free of charge. Cuma perlu mendaftar sebelum cuti sekolah bermula.

-yuran free dan aku dah daftar pun tghr tadi...

3- Peserta perlu mempunyai berat melebihi berat ideal. Kalau dh terlalu kurus tp nk turunkan juga berat, merbahaya tau! Pihak penganjur taknak bersubahat & bertanggungjawab....

-yg ni boleh sesangat...berlebih2 berat ideal..sibbaik tak 2 kali ganda...

4- Kemenangan berdasarkan 1. Berat paling byk turun & 2. LWP (Lose Weight Percentage) tertinggi. (2 pemenang)

-aku target nak menang dua2....huh...tamak haloba sungguh...takper2 pembakar semangat...

5- Wajib ada BLOG. Perlu update apa yg patut. Kalau ada gambar lg bagus. At least seminggu sekali pun cukup.

-ni ler blog aku...update takder masalah....nak2 lagi kalo berat turun...cer kalo naik...cam takder idea jer nak citerp asal apa

6- Wajib ada gambar (full) + gambar timbangan pada 21 Nov 2011 & pada 1 Jan 2012. (Sbg bukti)

-gambar nih InsyaAllah akan diusahakan....cuma gambar scale tuh aku akan update kat fb KMMK jer....harap2 ler puan penganjur benarkan

7- Timbangan mingguan adalah pada hari Ahad (masa terpulang samada waktu pagi, tghari @ ptg tp mesti dibuat pd hari yg sama. Sila maklumkn kpd penganjur kalau tak blh nak update. 3 kali gagal update = anda tersingkir.

-Aku slalu timbang mingguan pada ari isnin pagi...awal sehari rasa tadehal kot...

8- Cara diet mengikut citarasa masing2. Boleh cuba makan produk diet, jaga pemakanan @ senaman. Yg penting jgn sampai memudaratkan diri.

-jaga makan, senaman dan disiplin...itu yg penting...

9- Hari AHAD adalah hari timbangan. Free day? Ikut pilihan sendiri. Kalau ada kenduri pd hari Ahad, dinasihati, timbang dulu berat seblm pegi melantak....

kah kah kah...speechless

10- Boleh tarik diri atas alasan munasabah. Cth: Termengandung masa cabaran @ cik abg tak bagi kuruskn badan ;D


termengandung tuh InsyaAllah tak join tp bab cik abang tak benarkan tuh dah kes berat...apa2pun redho suami itu penting..kalo dah suami suka dan bahagia dengan badan yg sedap2 di peluk wat apa kiter nak kuruskan lagi yer dak...seblom mula baik mintak izin dulu...
PENYINGKIRAN BERLAKU KALAU

1- Berat naik 3 kali

harap2 ler tak naik

2- Tidak update berat sebanyak 3 kali
insyaAllah update


3- Anda mengandung @ sakit parah
kalo mengandung Alhamdulillah...kalo sakit, mungkin dugaan dari Nya
4- Anda tak snap gambar & tak update langsung blog tentang program ini.
sudah update...

5- Anda buat liposuction   
tak aci tak aci


Ok itu sajer syaratnya....saper2 nak join sila berhubung terus dengan puan penganjur yer...



walau dah lost lebih 3 kg, muka tetap menten bolat seperti biasa....tp hb dah perasan ada bahagian tertentu dah mengecil sket...harap2 leh turun lagi barang 10 ke 20 Kg....

Wednesday, November 2, 2011

Menu bekal minggu lepas...

Makin ari makin rajin plak bawak bekal...heheh..dapat lak ada geng makan skali...



aku tak bawak mangkuk tingkat dah sebabnya lauk jadi sejuk...so aku beli ler termos makanan nih kat tesco nilai...ok lar...bila makan tengahhari lauk tu rasa suam2 lar...takder lar sejuk macam letak dalam peti ais...




ni menu yg member aku bawak..makan reramai memang syok

ni plak biskut yg aku makan bila rasa lapar seblom waktu makan...skali makan sebungkus jer...





ni menu sabtu lepas...lauk simple jer sebab hb takder kat umah...stakat aku makan ngan batrisyia jer ikut selera aku ngan dia jer la...udang kecik2 tuh dia makan sorang jer..dia tak bg aku amik...



ni plak menu ari ahad....actually ayam tuh utk di bakar tp sebab dah malam, tak der keje aku nak memanggang kat luar rumah..letak atas kuali leper pun dah jadi

dirty dancing...aku suka workout nih sebab trainer dia encem....heheh...


Tuesday, November 1, 2011

Berakhir sudah cabaran turun 5 Kg dalam masa sebulan...

Alhamdulillah..setelah berakhirnya peraduan nih, berat ku turun sebanyak 3.2Kg dan lost 4 inch....
Walaupun tak mencapai sasaran 5 kg tp ok lar dari tak turun langsung...minggu2 pertama dan ke dua berat ku turun tapi perlahan...masuk minggu ke 3 dan 4, setelah aku usahakan dengan bersungguh2 siap ngan workout skali maka ini ler hasilnya...

kadang2 kiter rasa cam jenuh dah diet tapi bila naik scale berat camtu gak kalo turun pun beberapa gram jer...sedihkan...??? apa yg aku buat,

1. aku bukan stakat timbang berat, aku siap ukur badan skali...
bila nak mulakan sesuatu program tuh ukur lilit dada, pinggang, lengan, pinggul dan peha...ukur kat bahagian yg sama setiap kali...berat pun nak kena rekodkan jugak...aku timbang berat setiap hari...walaupun tak digalakkan tapi aku suka timbang sebab nak nilai sendiri apa akibatnya bila aku makan sesuka ati dan control makan...slalu aku timbang selepas ke toilet bila bangun tido...kira berat bersih ler kan...aku akan catatkan dalam buku..

2. then aku akan sediakan satu buku kecil khas utk tulis setiap apa benda yg masuk dalam tekak aku nih...kira macam report lar...kalo rasa takut nak tgk senarai makanan apa yg telah ditelan maka kena lar agak2 bila nak makan...esp jajan...bila kiter rekodkan setiap apa yg biasa kiter makan. aku sendiri pun akan terkejut mengenangkan betapa banyaknya makanan yg telah diambil pada hari itu...tu blom kira baper kalori lagi...aku tak reti sangat nak kira kalori....

3. minum air masak sebanyak mungkin...aku target sehari 4 liter air..memang ke toilet ajer kejenya sampai kan cleaner tu pun heran..apsal asik muka aku jer ke toilet...tapi memang selang 15 minit ke toilet...kira senaman gak tu...jarak tempat duduk aku dari toilet lebih kurang 50 meter..kalo dalam sejam aku gi toilet 4 kali...dah 400 meter aku bergerak sejam...seharian kat opis 8 jam..ha..kira-kira nak dekat 3.2km aku berjalan...tu utk ke toilet jer tuh...blom kira gi amik penyata, amik notis amik print out dan macam2 lagi lar...tanpa di sedari terbakar gak kalori...

4. masak sendiri dan bawak bekal...skang nih kalo tak menyinggah memana lepas balik keje, aku akan masak malam utk bawak bekal keesokan harinya...aku seboleh2nya elakkan makan malam...dulu aku tak boleh kalo aku masak then aku tak makan..tapi skang Alhamdulillah dah boleh dah...cuma tak leh tahan bila hb mintak tolong masakkan megi tengah malam...tak banyak sikit mesti aku menyuap gak...heheh...
dapat lak skang nih aku ada geng yg sama2 masak sendiri dan bawak bekal ke opis...maka makin meriah lar aku masak...cuma bila makan ramai2 tuh aku tapis2 gak lar makanan yg di telan...kalo berlemak dan berminyak tuh aku rasa2 jer..tapi jadi masalah gak sebenarnya bila ada aktiviti tak dirancang macam tetiba kawan hb ajak makan kt luar...tak kan aku tak pergi kan...takkan aku nak ckp aku diet...so terpaksa lar korbankan jugak diet pada aritu tp aku sebolehnya share makan ngan batrisyia...so tak nampak sgt lar yg aku makan kontrol2...kalo jadi macam nih biasanya esoknya aku cover balik dgn workout...


5. jadikan buah sebagai snek...kalo seblom nih bila lapar jer cari roti, jajan atau biskut manis..skang nih aku akan bawak epal atau oren ke opis...tepat kul 10am aku akan makan sebiji dan petang kan dalam kul 4.00 aku makan sebiji lagi...kat umah pun camtu gak..aku sebolehnya elakkan menyimpan stok jajan...aku meriahkan peti ais dengan buah2an....kalo sikecik nak makan apa2 sambil menunggu aku siap masak, aku akan bagi dia epal atau anggur....

6. workout atleast 3 kali seminggu...ari tu aku geledah balik aku nyer VCD senaman...setiap satu workout slama hampir 1 jam...kalo ikut betul2 memang boleh berpeluh mencurah2 lar...wat masa nih aku ada 5 vcd
- helen workout, ni yg paling slow skali..simple jer tapi berkesan
- dancing dirty workout, yg ni sederhana lar...mula2 dia slow, makin lama makin payah...sudahnya dah macam penari kelab malam aku jadinya
- urban workout, yg ni aku rasa paling susah skali...masa warm up lagi dah banyak bergerak dah...
-aussie fit- yg ni lama dah aku beli dari masa aku blajar lagi...step pun aku dah hafal dah...yg ni kira sederhana gak
-dan yg terbaru aku beli VCD jillian michael...saper tak kenal dia kan trainer biggest loser...tp yg nih aku blom berkesempatan lagi nak tgk dan praktikkan...
aku lebih suka workout ikut VCD...berbanding joging kat luar...sdpt lak skang nih asik ujan jer..memang jadi alasan konkrit ler nak ngelat workout...jadi dgn vcd nih, ujan lebat caner pun aku still leh workout lagi...tutup pintu langsir sumer...tutup kipas, pakai pakaian yg sesuai dan bersenam secara berjemaah ngan hb n batrisyia skali...heh


Skang nih aku masih lagi meneruskan misi diet ku hingga hari raya haji...40 days diet tuh...lepas raya haji aku akan sambung lagi hinggalah aku dapat berat badan idealku...55 Kg...kali nih aku takkan stop sampai lar aku cecah angka 55 tuh....Doakan kejayaan ku....

Sunday, October 23, 2011

Tinggal lagi seminggu....

7 hari jer lagi nak menamatkan contest turun 5 kg sebulan...tak tau ler dapat ker tak capai target...Program nih bermula 1 okt lepas dan sehingga hari ini berat bdanku tak turun banyak...tetapi....

ari jumaat lepas aku sesajer ler mengetest baju yg dah dekat brapa bulan aku tak pakai gara2 sendat sangat...dan...lihatlah hasilnya...

sudah muat...walaupun tak lega banyak tapi muat lar...utk minggu nih aku lost another 1.2kg...
selain timbang berat aku ukur lilit badan gak..untuk tuh aku lost 2.8 inch dalam masa seminggu...heheh...

Aku sedang mengikuti satu program diet bersama sejenis produk....kalo menjadi nanti aku akan reveal produk apa yg aku guna...


Tuesday, October 18, 2011

Resepi makanan diet....

Atas permintaan sahabat diet, maka aku up entri khas resepi khusus untuk makanan sihat...
makanan yg kurang minyak, kurang garam dan yang penting fresh


Ikan siakap stim



 ketam stim
Actually kedua2 masakan nih menggunakan resepi yg sama...

Bahan-bahan seekor ikan besar atau 3 ekor ketam
  • 2 biji bawang cina (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 batang serai (dihiris)
  • 2 inci halia (dihiris)
  • sebiji buah tomato yang dibelah menjadi 8
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 biji asam boi warna putih (dihiris isinya)
  • sebiji limau nipis (ambil airnya)
Cara-cara
  1. Bersihkan ikan /ketam dan . basuh bersih sebelum diletakkan dalam pinggan untuk dikukus.
  2. semua bahan2 dihiris. selepas itu, ditabur di atas pinggan yang berisi ikan/ ketam tadi. taburkan garam dan juga air limau nipis. letakkan tomato yg telah dibelah ke atas ikan/ketam tersebut
  3. panaskan pengukus sehingga air mendidih. selepas itu boleh mula mengukus  selama 20 minit atau sehingga ia masak.
  4. siap utuk dihidangkan. makan dengan nasi panas... sedappppp
Udang Bakar berempah


Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 1/2kg udang (saiz sederhana)
  • 7 biji bawang kecik*
  • 5 ulas bawang putih* 
  • 2-3 inci halia*
  • 5 sudu makan madu
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit garam (ikut selera lidah masing2)
  • sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. untuk membuat bahan perap:
  2. kisar bahan2 yg b'tanda * sehingga halus (kalau rajin, tumbuk dgn lesung batu, lg sedappppp)
  3. Tuangkan bahan2 kisar ke dlm mangkuk besar. kemudian, tambahkan madu, serbuk lada hitam, serbuk kunyit dan garam. Gaul sebati
  4. masukkan udang yg dh dicuci ke dalam bahan2 perap dan perapkan semalaman (lg lama perap lg sedap)
  5. udang sedia utk bakar (boleh dibakar terus atas api, boleh dibalut dengan daun pisang, aluminium foil, atau daun kunyit)
  6. Dah masak sedia untuk dimakan


Tomyam kung


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 6 cawan air
  • 2 inci lengkuas (diketuk)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1 labu bawang besar
  • 5 helai daun limau purut
  • 300 gram udang
  • 5 biji limau nipis
  • cendawan tiram (ikut suka)
  • 10 biji cili api (belah dua)
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Masukkan air, lengkuas, serai, bawang besar & daun limau kedalam periuk. Jerangkan atas api sampai mendidih.
  2. Kemudian masukkan udang dan perahan air limau. Jangan dikacau sehingga udang berubah warna.
  3. Kemudian masukkan pula cendawan dan cili api. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  4. Sedia dihidang.


Kerabu mangga

bahan2
1. Sebiji mangga muda dipotong halus
2. Sebiji buah tomato segar di potong dadu (buang empulurnya)
3. sebiji bawang holland di potong dadu
4. 10 biji cili padi
5. garam, gula dan kerisik secukup rasa


Cara2
gaul semua bahan hingga sebati
sedia untuk di makan...nak lagi feel simpan dalam peti sejuk jap



Tu sajer resepi wat masa ni..lain masa aku upload lagi tapi kalo nak lebih banyak resepi leh rujuk sini
Resepi diatas juga diolah dari sana gak...
Slamat mencuba

Friday, October 14, 2011

Santapan minggu ini...


Ni menu sepanjang minggu ini yg sempat aku snap...diantaranya

Ikan siakap stim asam boi
 sebelum



 selepas



udang bakar berempah bersama taugeh goreng

dan

breakfast pagi sandwich salad ayam...

setiap pagi skang nih aku makan roti wholemeal jer dan lunch aku makan nasik sesenduk bersama lauk
malam plak aku akan makan lauk  seperti sup atau tomyam..kalo lauk tak berkuah aku akan makan dengan roti...workout ada ler skali itupun lari2 kejar batrisyia kat padang jer...tengokler ari isnin nih ada penurunan ker tak....