Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Monday, September 17, 2012

GDM, BSP....Apa tu...????


Percaya tak yg paling kiri skali tu adalah aku...ni baju raya tahun nih..ikut saiz baju raya tahun lepas...

ni gambo thn lepas...
percaya atau tidak yg berat aku skang dari raya tahun lepas adalah berbeza 1kg SAHAJA....
heheh...Asalnya aku memang tanak wat baju raya tp cam tak best plak takder baju raya sedondon ngan batrisyia..So aku beli jer kain dan suh tailor jahit ikut saiz baju raya thn lepas...masa tu berat aku 78kg...raya thn nih 79kg...

So skang kandunganku Alhamdulillah dah masuk minggu ke 33...Kalo tak der aral melintang insyaAllah due aku adalah pada 8 Nov..

TETAPI...

Seminggu lepas raya aku wat repeat MGTT (minum air gula kes mak aku ada diabetis)
dan resultnya amatlah mendukacitakan...kantoi disitu..bacaan seblom minum air gula ok..lepas minum mendadak naik...Adoyai...nak dekat seminggu aku gundah gulana mengenangkan nasib..tp demi anak yg dikandung aku fikir positif dan tekadkan semangat...
Aku cuba cari sebanyak mungkin info2 berkaitan GDM nih...
yg tak tahannya nak wat BSP (blood sugar profile)..bila dah disahkan ada GDM kena lar amik BSP...cucuk ujung jari dan check bacaan gula kat glucometer 4 kali sehari..

Diantaran blog yg menjadi rujukanku adalah 

dan 

Dari sana aku dapat lar sedikit pendedahan tentang penyakitku ini...So apa yg aku buat skang adalah
Jauhkan diri dari minuman dan makanan manis dan jaga diet macam diet nak kurus...

TETAPI...

byknyer tetapi....bila control diet, berat aku plak tak naik malah turun plak 1kg..kalo tak pregnant memang happy dah tp sebab 'berisi' jadi risau plak.....sepatutnya dah trimester ke 3 nih kena naik sekurang2nya 0.5kg seminggu...

So pagi seblom check up aku makan ler roti sandwich 2 keping...pun tak naik gak adoyai...sabo jer la

12 sept aku kena wat BSP yg pertama...
malam seblomnya kena puasa start 10 malam...
seminggu seblom tuh aku dah start pantang makan dah..jadi bila kena control on the day amik darah tu aku jadi biasa lar...cuma rasa cam tak happy jer...
then pagi tuh check darah kul 8.30am
then breakfast kul 9.30 star puasa balik sebab kul 11.30 nak cek lagi
lunch macam biasa
kul 3.30pm start puasa balik
5.30 cucuk lagi
makan malam seblom kul 8.00 then 8.30 start puasa dan 10.30 cocok jari lagi...
pendek kata 2 jam seblom amik darah kena puasa kecuali yg kul 8.30 tuh..puasa lama sket...

BSP nih kena buat 2 minggu skali sampai lar bersalin...

So result aku adalah
8.30 am 3.9
11.30 am 3.8
5.30pm 4.4
10.30pm 4.8

Doc ckp result tu ok...so aku kena control diet jer la..kalo tak ok akan ada tindakan susulan...

Bila ada open house raya atau gi makan mana2 aku akan pastikan aku tak lupa bawak bekal air masak
dan pastikan tak ambil karbo terlalu banyak...
kalo makan nasik tuh aku akan makan sesenduk sahaja

So far ok lar sebab aku dah biasa diet macam tuh seblom nih...
harap2 lar lepas nih kesihatan aku ok...doc ckp punca GDM nih adalah sebab ketidakstabilan hormon ibu itu sendiri...biasanya lepas bersalin, GDM ni akan hilang sendiri...so kena jaga makan betul2 lar...


3 comments:

Fara Dilot said...

saye wat glucose cek last week.. tapi sbb klinik kerajaan next cekap baru tau result.. tapi skang sy tak leh makan bnyk sbb perot sendat.. baru 30 minggu tapi rase mcm baby dah tak muat dalam perot.. sadis.. kne diet mcm dulu2 jgk tanak bg senak perot..

Mummy said...

betul lar fara...skang ni tak makan apa pun dah rasa sendat..kalo makan byk lagi ler sengsara...so makan sket2 tp kerap..tu sebaiknya..awak dah 30 minggu yer...jaga diri bebaik

Anonymous said...

cialis gallery add comment
[url=http://genericcialisusa.net/#pmenguruskanberatbadan.blogspot.ru]generic cialis
[/url] how to cure ed