Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Tuesday, August 12, 2014

Aku selepas raya....

beberapa hari sebelum puasa

beberapa hari selepas raya


macam xde beza jer rasa...cuma badan terasa makin ringan
Tapi selepas 2 minggu raya badan rasa makin berat...Aku plan insyaAllah nak wat open house weekend nih...sepatutnya operasi mendietkan diri bermula seminggu lepas raya tapi apakan daya nafsu diet setipis kulit bawang maka isnin depan lar mula balik jaga makan dan exercise....



Sunday, July 13, 2014

Menu diet sahur dan iftar di bulan ramadhan...


Alhamdulillah...dah masuk 16 ramadhan arini...Sempena bulan ramadhan nih, aku sebolehnya cuba masak setiap hari...ada gak terbabas skali skala makan bungkus atau makan diluar...ni diantara menu diet kononnya...

iftar: mee goreng mamak




sahur: sambal bilis kering

sahur: sup ayam







iftar: paprik udang
sup ayam


sahur: ayam goreng, sup sawi & sambal sardin



iftar: siakap 3 rasa, udang goreng tepung & tomyam ayam



sahur bersama deqla sekeluarga:
ayam masak kicap
sambal udang
sambal sardin
sayur campur


ada skali tu sikecik ni bangun ikut sahur skali

sahur: paprik udang dan sup sayur kobis

iftar: telur dadar sosej
sayur campur
sup ayam


sahur: sambal sotong
sup sawi udang

sahur: nasi ayam lebih iftar smalam
udang bollywood
sup ayam
telur dadar



iftar: set nasi ayam
popia sambal



sahur: sayur buncis sotong
ayam halia










Monday, June 2, 2014

Menu diet....


Dah seminggu aku kembali masak menu diet...masak lebih dan boleh buat bekal untuk esoknya...
diantara menunya adalah salad ayam

ayam diperap dgn blacpepper dan garam

beberapa jenis salad

bakay ayam atas pan dgn sedikit minyak

then potong salad dan gaul bersama ayam....siap

ni menu sabtu lepas..

salad ayam
salad ni kalo tak abis boleh simpan fridge...tahan ler 2 ker 3 ari

udang dan sotong goreng tepung

ni testimoni


breakfast pg smalam

bekal lunch smalam gak

Thursday, May 29, 2014

Diet masih diteruskan kali ini diberi nafas baru.....

|Tajuk memang takblehblah.....so berat terkini dirahsiakan sebab tanak mematahkan semangat...aku weigt in 1 mei aritu dgn berat 72 kg dan 1 jun nanti baru aku nak timbang balik...abis jer contest aritu badan aku naik turun....ntah di mana silapnya...aku pun tak tau...makan kontrol dah....

tapi mungkin aku kerap bersepah merata2 skang tu sebab kot...tiap kali keluar mesti makanan tersedia depan mata....

So plan aku skang adalah

1. Plan menu setiap hari sbg contoh

6.00am  roti dan susu
10.00 am buah
1.00pm nasi bekal bersama sup/tomyam dan lauk
4.00pm biskut oat
8.00pm sup/tomyam (lauk sahaja)

2. Air 3 liter sehari semalam...aku plan nak berjinak2 dgn green tea....

3. Aerobik setiap hari selama sejam....kalo ada tak balik lewat lar...

4.Wat diari diet - catatkan makanan dan minuman yg ditelan dan workout @aktiviti sepanjang hari

5. Berterusan

Biasanya kiter tau apa yg boleh buat kiter turunkan berat badan...TAPI nak laksanakan tu yg payah...kalo boleh laksana pun, nak wat secara berterusan pun susah....

Tapi itu lar yg aku akan buat sampai bulan puasa nanti InsyaAllah...masa bulan puasa aku wat plan yg sesuai utk orang berpuasa yg menyusukan anak...

Wednesday, February 19, 2014

100th day diet

smalam genap 100 hari diet...so far turun hampir 6kg...dari 78kg ke 72kg
Skang berat aku statik kat 72...makan tak jaga sket naik ke 73...cover sket turun balik...dok kat situ jer lar...kata orang 'plateau'...nak exercise, masa tak brapa nak ada dengan nak masak, kemas rumah, melayan anak dan suami lagi....huhuhu...nak wat caner...sabo jer lar...

ni gambar seblom dan selepas...aku pakai baju yg sama...
belah kiri seblom
belah kanan selepas...
tak nampak beza sgt cuma nampak tang muka lar...

ni beberapa gambar dengan pelbagai jenis tudung...tudung juga memainkan peranan utk menampakkan muka kiter runcing ker gebus...walaupun masa nih selang masa beberapa hari jer...berat pun tak beza mana...




ni paling terbaru skali weekend lepas, aku beriadah ngan anak2 kat depan PICC...





Sunday, January 26, 2014

Join contest: lost weight challenge....


Ni pic masa 15 Jan aritu..aku join contest kat group fb KMMK....berat permulaan 73.5kg....
Harap2 ada penurunan selepas 3 bulan...aku ni nak kena join aktiviti macam ni baru ada semangat....Selain tu aku compete ngan deqla skali...kitorang kan balik kampung sebulan skali...so akan nampak perubahan ketara kalo turun berat lar sebab lama tak jumpa...

diet ada geng baru best dan semangat...hahaha..
Utk contest kali nih strategi aku adalah:

1. jaga makan
2. catat setiap makanan dan aktiviti dalam diary
3. pastikan ambil nasi skali sehari sahaja
4. Apply felinna
5. aerobik bila berkesempatan...atleast 3 kali seminggu
6. elakkan air manis dan makanan berlemak

mari kiter lihat diantara menu diet yg tak brapa nak diet sangat...

ayam bakar bersama coleslaw dan kentang putar

nasi putih udang harimau masak lemak dan sup sayur sawi


udang goreng dan sup kobis


tips: 
1 bila berhadapan dgn makanan berkuah lemak, elakkan dari mengambil kuah...amik isi sahaja
2. makan buah seblom makan nasi
3. semasa mencedok nasi kedalam pinggan, ambil dalam kuantiti sesenduk sahaja...jgn senduk lagi...dan jgn tambah lagi...kalo rasa tak puas makan, makan lar sup sayur semangkuk...
4. jangan kontrol makan secara drastik....mulakan perlahan2...tp konsisiten...kalo dah biasa amik nasi sepinggan penuh, kurangkan kepada 3/4 penuh...esoknya kurangkan kepada 1/2 pinggan....bila perut dah biasa makan nasi sikit, lepas beberapa bulan cuba makan byk balik, mesti senak...tak caya cuba lar...